CİLT BAKIMIGÜZELLİK
Akne İzlerinizin Neden Olduğunu Biliyor musunuz?
Akne izleri ve tipleri hakkında bilinçleniyoruz
Sivilce ve akne izleri ne yazık ki insanların çoğunu etkisi altına alan bir sorun. Öyle ki 20’lerinde olan insanların %80’i, yetişkinlerin ise %5’i bu sorundan muzdarip. Peki böylesi genel bir sorun olan akne izleri nasıl olur, tedavisi nedir, çeşitleri nasıl görülür?
Akne ve sivilce hemen herkesin yaşadığı bir cilt sorunu olmakla birlikte ne yazık ki gene büyük bir çoğunluk için bıraktığı izler ile ömür boyu etkisini gösteriyor. Hafif akne izleri için ürünler ve ilaçlar etkili olabilir. Ancak akne izleri tedavisi için genelde cerrahi işlem ya da cilt soyma işlemleri gerekecektir. Akne oluşumunun nedenleri ve tedavisi nasıl gerçekleşirse gerçekleşsin bu süreçte mutlaka bir dermatoloji uzmanı ile birlikte çalışılmalıdır.
Erken dönem akne ve sivilce izleri
Sivilceler ve akneler farklı oluşumlara sahip olmakla birlikte buna bağlı olarak bıraktığı izler de farklıdır. Sivilce tedavisi tamamlandıktan sonra kahverengi ya da kırmızı lekeler oluşabilmekte ancak bu da geçici bir durumdur. Bu renk değişiklikleri ancak 1 sene içinde geçmezse kalıcı olmasından şüphelenilir. Sivilcelerin geçtiği yerlerde bazen de çukurlar, tümsekler oluşabilir.
Aknelerin tedavisi gerçekleştikten sonra katkı sağlamak adına medikal uygulamalara devam edilebilir. Kişisel olarak dikkat edilmesi gerekenlerin başında ise düzenli güneş kremi kullanımına dikkat etmek ve tretinoin içerikli ürünler kullanılması sayılabilir. Yara kabuklarını koparmak, akneleri sıkmak gibi hatalara düşmemeniz de oldukça önemli.
Akne ve sivilcelerin oluşumu
Aknelerin ve sivilcelerin ardından kalan izler doku kaybı ya da tam tersi artan dokular nedeniyle oluşur. Cilt içinde aşırı kolajen üretilmesi, genetik bir sorun olan keloidlere yol açabilir ya da bir diğer leke türü olan hipertrofik izleri oluşturur. Bu durumlarda cilt üzerinde tümsek görülür ve hangi oluşumu yaşayacağımız kişiden kişiye değişir.
Doku kaybı ile akne izi kalması durumu daha sık görülmekle birlikte, bu durumda geçişli bir görünüm oluşur. Yani normal cilt ve iyileşen yumuşak cildin birleştiği alanda çukurluk oluşur.
İz tiplerinin sınıflandırılması
Sivilce ve aknelerin ardında kalan izlerin oluşumuna göre sınıflandırıldığı gibi bir de görünümüne göre sınıflandırması vardır. Ice pick, rolling, boxcar şeklinde üç genel kategori vardır. Hangi tipte izler kaldığının belirlenmesi tedavi tipinin de belirlenmesi için önemlidir.
Ice pick izler adını buz kıracağı ile delinmiş gibi bir görünüme sahip olmasından alır, bu izler dar ve sivri kenarlı olup derin dokulara kadar iner. Rolling ise dalgalı ve oluklu bir cilt görüntüsü ile sonuçlar, bu sivilce tipinin ardından kalan izler için soyma yöntemleri yeterli gelmez ve subkutan fibröz bağların parçalanması için özel işlemler yapılması gerekir. Boxcar sivilcelerin arından kalan yuvarlak çıkarlar ise yüzeysel olup yüz soyma ile çözüm bulabilir.
Sivilce sürekli size sıkıntı veren bir durumsa eğer ve doğal yöntemlerle önlem almak isterseniz buraya ve buraya ilk fırsatta bakmanızı öneririm.