GENEL SAĞLIKSAĞLIKŞİFALI BİTKİLER
Kıs Dostlarımızdan Olan Ayvanın Faydaları Nelerdir?
Kış mevsiminde kolayca ve bol miktarda bulunan ayva, birçok hastalığa karşı şifalı bir meyve. İçerisinde protein, karbonhidrat, şeker, organik asit; A,B2 ve C vitaminleri; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum ve bakır bulundurduğundan vücut için pek çok faydası var.
Uzmanlar özellikle kalp, akciğer, mide, bağırsak, ağız, boğaz ve gözle ilgili rahatsızlıklarda ayvayı öneriyor.
Şifası çok eski çağlarda fark edilmiş olan ayvanın bunların dışında da birçok faydası var.
Ayva yaprakları çay gibi demlenip içildiğinde sakinleştiriyor ve uykusuzluğa iyi geliyor. İdrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırıyor.
Ağız yaraları, boğazdaki ağrı ve iltihap için kabuklarıyla birlikte ince ince dilimlediğiniz ayvayı 5-10 dakika kaynatarak demleyeceğiniz çayı kullanabilirsiniz. Bu çayla gargara yapmanız da etkili olacaktır.
Ayvanın kompostosu da ağız yaraları için oldukça faydalı.
Şeker oranının düşük olması nedeniyle şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir meyve ayva.
Çocukların sağlığı açısından da oldukça önemli. Onların sağlıklarını korumakla kalmıyor aynı zamanda büyümelerini ve gelişmelerini de hızlandırıyor.
Her yaştaki kişinin sinir sistemini güçlendiriyor. Ayrıca vücut gücünü arttırarak yorgunluk ve bitkinlikten koruyor.
Cinsel gücü arttırıyor.
Soğuk kış günlerinde sık sık yaşadığımız grip ve nezlenin hızla iyileşmesini sağlıyor. Tabi bunlardan koruma özelliğine de sahip.
Tereyağı ile pişirilerek yendiğinde balgamı söküyor, öksürüğe ve bronşite iyi geliyor. Bu özelliğine baktığımızda, ayvanın solunum sistemimizin de dostu olduğunu görüyoruz.
Öksürüğü kesmek için ayva yapraklarından demlenen çay da etkili olmakta. Bu çay, ince kıyılmış 1 tatlı kaşığı ayva yaprağını, kaynamış suda 1-2 dakika daha kaynatarak hazırlanıyor.
Ayvanın içerdiği vitamin ve mineraller kalp ve damar hastalıklarından koruyor, kalbi güçlendiriyor.
Kötü kolesterolü düşürüyor ve damar sertliğini önlüyor.
Varis tedavisine yardımcı oluyor, oluşumunu önlüyor.
Ayvanın kendisi, suyu ya da kompostosu ishali tedavi ediyor. Ancak fazla kullanımı kabızlığa neden olabilir.
Mide ve bağırsakları mikroplardan koruyor.
Hazımsızlık problemlerini gideriyor.
Ayva aynı zamanda ağızda kötü koku oluşumunu önlüyor.
Anne sütünü arttırmak için; bir miktar ayva çiçeği, kaynamış suda birkaç dakika demlenerek tüketiliyor.
Ayvanın kendisini yemekte zorlananlar suyunu, çayını, kompostosunu ya da reçelini tüketebilirler.
Görüldüğü gibi ayvayı birçok şekilde tüketmek mümkün. Kabuğu ve yaprakları da çok faydalı olan bu meyvenin çekirdekleri de oldukça şifalı.
Bu yazımda genel olarak ayvanın faydalarını aktardım. Çekirdeklerindeki şifadan ve bunu güzelliğimiz için nasıl etkili bir biçimde kullanabileceğimizden bahsettiğim ikinci bölüm burada.
Ay takvimine göre tedaviyi hızlandıran ve etkisini arttıran günleri kaçırmamak için Kozmik Bakım facebook ve twitter sayfalarını takip edebilirsiniz.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!
ayvayı çok severim. ayva yaprağını daha önce duymuştum ama unutmuşum. günlerdir öksürüyorum ne ilaç ne şurup bana mısın demedi. hemen ayvayı deneyeceğim 🙂
teşekkürler.
geçmiş olsun lal, gece yatmadan önce soğuk suyla birlikte 1 çay kaşığı karabiber yutmayı dene. bir de karabiberle balı karıştırıp sürülebilir bir kıvama getir. bunu hem göğsüne hem sırtına sür (yani ciğerlerinin hem önüne hem arkasına)üzerine hemen sıcak havlu kapat ve öyle uyu. yapışkanlık hissiyle ilgili endişen olmasın. sabah kalktığında baldan eser kalmayacak ne teninde ne havluda. sadece kuru bir şekilde karabiberler dökülecek:)
bunu akşamdan hazırlayıp bekletirsen karabiberin etken maddeleri bala daha fazla geçmiş olur.
yarın ve sonraki gün bize yazarsın sonucunu;)
balı ve karabiberi soğuk algınlığı için kullanırdım 2 sini karıştırıp sürmmeyi duymamıştım aklımda kalsın lazım olunca bunu denerim bide miktar ne kadar olcak bire bir mi göz kararı hazırlasak da olur herhalde.
öksürük için bala zencefil ve zerdeçalda karıştırıyorum ayva yaprağını ıhlamurla demleyip öyle kullanıyorum buda iyi geliyor
ayy çok tatlısınız. karabiberi yutmam mümkün değil 🙁
bu bal,karabiberi karıştırıp sürme işini annem küçükken yapardı şimdi hatırladım, havlu yerine iğneyle delinmiş gazete koyardı. unutmazsam deneyeyim. teşekkür ederim.
sevgiler.
bal,zencefil,karabiber ve limon suyu karışımı da öksürüğe iyi geliyor.yeri gelmişken yazayım dedim.
uygulanabilir kolay bir tarif, teşekkürler:)