ÇOCUK SAĞLIĞISAĞLIK

Çocuklarınızı Koruyun: Kıl Kurdu Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Kıl Kurdu Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Kıl kurdu, birkaç santim boyunda ince parazitlerdir. Dişi parazitler gece bağırsaktan çıkarak anüs çevresine yumurta bırakırlar. Bu yumurtalar dış ortama dayanıklı oldukları için uzun süre canlı kalabilirler. Yumurtalar temas yoluyla bulaşıp ağız yoluyla insan vücuduna girerler. Ağız yoluyla alınan yumurtalar bağırsakta açılarak 1- 2 ay sonra parazit haline döner. El yıkama alışkanlığının olmaması, kötü hijyen koşulları, aynı yatağı ve kıyafetleri paylaşma gibi durumlar bulaşmayı arttırır.  Çocuklarda kıl kurdu yuva, yurt, kreş gibi yerlerde sıklıkla görülür.

Belirtileri:

  • Anüs ve çevresinde kaşıntı
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Gece huzursuzluğu
  • Hazımsızlık, karında şişlik ve gaz
  • İştahsızlık

Kıl kurdu nadiren ciddi şikayetler oluşturur. En çok şikayet, çocuk hastalarda  gözlenir.

çocuklarda kıl kurdu

 Çocuklarda Kıl Kurdu: Teşhisi ve Tedavisi

Teşhisi:

Dışkıda parazitin görülmesi ile teşhis edilir. Özellikle gece anüs ve çevresinde kaşıntısı olan çocuklarda kıl kurdu düşünülmelidir. Parazit çıplak gözle görülebilir, ancak parazitin yumurtaları mikroskopla görülebilir. Parazitin kendisi dışkıda görülebilirken yumurtaları dışkıda görülmez. Asıl tanı, selofan bant testi ile koyulur.

Selofan bant testi:

Testin temeli, parazitlerin anüsten dışarı çıkıp perianal bölgeye yumurtlamalarına dayanır. Anüs çevresindeki deriye şeffaf bir bant koyulur, ardından bu bant lama yapıştırılır. Böylece örnek hazırlanmış olur. Bu örneği kullanarak mikroskopla kıl kurdu yumurtaları incelemesi yapılır.

Parazit, yumurtalarını gece bıraktığı için sabah dışkılamadan önce veya gece uyurken alınan örnek en doğru sonucu verecektir.

çocuklarda kıl kurdu

Tedavi:

Kıl kurdu kolayca tekrarladığı için aile bireylerinin hepsinin aynı anda tedavi alması gerekir. Ağızdan alınan tek doz ilaçla tedavi edilir. Aynı tedavi 15 gün sonra tekrar uygulanır. Tedavinin başarılı olması için hijyene dikkat etmek oldukça önemlidir. Tuvalet, el ve tırnak temizliği bunun için çok önemlidir.

Günlük iç çamaşır değiştirmek, sabahları anal bölgenin sabunla temizlenmesi, çarşaf ve koltuk örtülerinin sıklıkla değiştirilmesi ailede bulaşı kıl kurdunun tekrarlamasını azaltır.

Korunma:

Tırnaklar kısa olmalı, dışkıya temas etmeden temizlik yapılmalı, mümkünse sıvı sabun kullanılmalıdır. Kıl kurtları dış ortamda haftalarca canlı kalabildikleri için düzenli olarak çarşaflar ve kıyafetler yıkanmalı, banyo düzenli olarak temizlenmeli ve içi çamaşırları günlük olarak değiştirilmelidir.

Vazelinin Sağlığa Faydaları ve 8 Kullanım Önerisi ile pratik keşifler yapabilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

 

Tags

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Check Also

Close
Close
Close